Blog o zdrowym odżywianiu się

Wpis

środa, 03 lipca 2013

Salicylany - złoty środek na zdrowe serce?

Już w średniowieczu salicylany były stosowane jako środek na różne dolegliwości objawiające się podwyższoną temperaturą. Jednakże ludzie w tamtych czasach nie do końca wiedzieli, jakie związki wprowadzają do swojego organizmu pijąc napary ziół polecanych przez tamtejszych zielarzy.

 

Sięgając do literatury można natknąć się na przypadek angielskiego pastora Edmund Stone'a, który w 1763 roku wyleczył całe miasteczko (cierpieli na gorączkę) naparem z kory wierzby białej. Dziś nie wiadomo do końca na co cierpieli parafianie. Możemy się jedynie domyślać, że chorowali oni na grypę. Dzięki postępowi nauki jesteśmy jednak w stanie wyjaśnić co spowodowało, że napar z kory wierzby białej wykazał się tak skutecznym lekiem. Mianowicie pijąc go dostarczamy swojemu organizmowi roztwór, który powoduje wydzielanie kwasu salicylowego. To właśnie kwas salicylowy tak skutecznie obniża podwyższoną temperaturę.

Taka metoda leczenia gorączki utrzymała się jeszcze przez bardzo wiele lat. Jednakże należy zaznaczyć, że nie należała ona do najprzyjemniejszych. Kwas salicylowy powoduje efekty uboczne takie jak: podrażnienie, owrzodzenie a nawet krwawienie górnego odcinka przewodu pokarmowego. Dopiero w 1893 roku otrzymano pochodną tego związku - kwas acetylosalicylowy. Otrzymali go wtedy po raz pierwszy chemicy pracujący dla koncernu Bayer. Produkt ten nazwano aspiryną.

Na czym dokładnie polega działanie aspiryny?

Działanie aspiryny polega na blokowaniu enzymu, który odpowiedzialny jest za wytwarzanie w naszym organizmie prostaglandyny. Związki te alarmują nasze ciało o zagrożeniu jakim jest zranienie lub infekacja wywołana przez mikroorganizmy. Gdy w organizmie zostanie wytworzona duża ilość prostaglandyn, to powodują zapalenie, ból i gorączkę.

Obecnie w samych Stanach Zjednoczonych produkuje się się ok. 20 miliardów tabletek aspiryny rocznie. Mimo, że zawierają one już łagodniejsze salicylany, to nadal w wielu przypadkach wywołuje zapalenie śluzówki żołądka. Dlatego nie należy zakładać, że tabletki aspiryny są całkowicie bezpieczne.  Może być ona groźna szczególnie dla małych dzieci podczas leczenia grypy lub wiecznej ospy.  W skrajnych przypadkach mogą się one nabawić zespołu Reye'a. Ogólnie przyjmuje się, że aspiryna nie powinna być podawana dzieciom poniżej 12-go roku życia. Samemu też należy zastanowić się nad przyjmowaniem tego leku, często wystarczającym zabiegiem profilaktycznym jest picie naparów ziół, które są dostępne w Internecie pod dostatkiem. Przykład mieszanki ziołowej, którą możemy zastosować w swoim zaciszu domowym, znajdziemy pod tym linkiem: "MIESZANKA ZIOŁOWA".

Aspiryna nie jest jednak tylko zwykłym lekiem przeciwbólowym, gdyż przyjmowana jest ona przez pacjentów cierpiących na choroby serca. Przyjmowanie tego leku spowalnia tworzenie się zakrzepów w żyłach - blokuje wytwarzanie się w naszym organizmie związków odpowiedzialnych za łączenie się płytek krwi w agregaty powodujące zatory.

Ilości salicylanów dostarczanych salicylanów do naszego organizmu można zwiększyć poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Poniżej przedstawiam listę produktów spożywczych, które dostarczą nam salicylany w naturalny sposób:

Dieta surowa, która jest smaczna!

  • herbata;
  • kawa;
  • migdały;
  • orzechy ziemne;
  • orzechy kokosowe;
  • miód;
  • sos Worcester;
  • lukrecja;
  • mięta;
  • brokuły;
  • ogórki;
  • oliwki;
  • słodka kukurydza;
  • pomidory ze skórką;
  • piwo;
  • wino;
  • soki owocowe.

 

Dieta bogata w salicylany nie jest jednak stworzona dla wszystkich. Niestety jest grupa ludzi, która źle reaguje na tą substancję. Nie wolno im również zażywać tabletek aspiryny, ponieważ wywołuje o nich krwotok żołądka i przyczynia się do powstawania wrzodów.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
michaelloclass
Czas publikacji:
środa, 03 lipca 2013 17:59

Polecane wpisy