Wpis
Dzienne spożycie kobaltu z reguły nie przekracza 1 mg. Natomiast w całym naszym organizmie znajduje się średnio ok. 3 mg tego pierwiastka. Cała jego ilość wchodzi w skład wspomnianej wcześniej witaminy B12. Kobalt spożywany w diecie opuszcza jednak nasz organizm (oprócz tego związanego z witaminą). Ogólnie ludzki organizm nie potrzebuje dużych ilości tego pierwiastka, dlatego nie spotkamy go w składzie powszechnie dostępnych suplementów.
Żywność obfita w witaminę B12 to: łosoś, sardynki, wątroba, śledź, nerki, groszek, orzeszki ziemne, masło, otręby i melasa.
Ciekawostka - W medycynie i sterylizacji żywności wykorzystywany jest promieniotwórczy izotop kobaltu kobalt-60. Napromieniowanie tym izotopem powoduje eliminacje mikroorganizmów powodujących rozkład produktów spożywczych i bakterii odpowiedzialnych za zatrucia pokarmowe.
Witamina B12 jest tak bardzo ważna w kwestiach związanych cholesterolem. Jej niedobór, razem z niedoborem kwasu foliowego (witamina B9) powoduje problemy z odkładaniem się się złogów w naczyniach, ze względu na homocysteinę. Potrzebna jest więc suplementacja tymi witaminami, a nie pastylki wpychane przez firmy farmaceutyczne i ich różnej maści agentów ...