Blog o zdrowym odżywianiu się

Wpis

środa, 29 grudnia 2010

Olej z pestek winogron

W dzisiejszym wpisie na blogu poświęcę trochę uwagi olejowi z pestek winogron, który cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. Osobiście jestem mocno przekonany co do jego dobrego wpływu na nasz organizm i co jakiś czas kupuję mojej mamie nową butelkę, żeby wzbogacała swoje potrawy w cenne składniki odżywcze

Winogrono

PODSTAWOWE INFORMACJE

Olej z pestek winogron jest produktem bogatym w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jego głównym i zarazem najważniejszym składnikiem, na którym skupię się później, jest kwas linolowy. Olej ten nie ma praktycznie żadnego smaku i zapachu. Nadaje się wyśmienicie do różnych sałatek.

Właściwości:

Temperatura zapłonu: 251ᵒC

Temperatura dymienia: 190ᵒC

Temperatura tężenia: -18ᵒC

 

NA CZYM POLEGA ZBAWIENNY WPŁYW OLEJU Z PESTEK WINOGRON NA NASZ ORGANIZM?

Nasz olej przyczynia się do obniżenia frakcji złego cholesterolu LDL i podwyższenia frakcji dobrego cholesterolu HDL. Dzięki dużej zawartości kwasu linolowego, który jest tzw. transporterem tłuszczów nasyconych, zapobiega powstawaniu zatorów w żyłach. Spożywając regularnie odpowiednie ilości oleju z pestek winogron, można zapobiec chorobom serca i miażdżycy.

 

ODWIECZNE PYTANIE: „CZY MOŻNA SMAŻYĆ NA OLEJU Z PESTEK WINOGRON?”

TAK! Olej z pestek winogron jako jedyny z tych bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nadaje się do smażenia. Zazwyczaj tłuszcze NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) ulegają w wysokiej temperaturze szybkiemu rozkładowi. W oleju z pestek winogron, NNKT są trwałe. Dzieje się tak dlatego ponieważ w oleju tym znajduje się dodatkowy składnik powstrzymujący NNKT przed rozkładem. Informacji tej raczej nie znajdziesz w Internecie, sam pamiętam to z wykładów, kiedy chodziłem na studiach na zajęcia z dietetyki.

Właściwie mój wpis powstał, żeby przekazać wam tą informację. Zmotywowało mnie do tego czytanie wypowiedzi ludzi na różnych forach Internetowych, którzy uważają się za specjalistów z dziedziny dietetyki i piszą, że olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia. Teraz jak ktoś będzie szukał informacji na ten temat, to ją znajdzie w dzisiejszym wpisie na moim blogu ;)

Drugą ważną rzeczą, o której nie należy zapomnieć pisząc o oleju z pestek winogron, jest to że ma on wysoki punkt dymienia równy 190ᵒC. Smażąc potrawę w rekomendowanej temperaturze 180ᵒC, z patelni nie będzie się „kopcić”, co znacznie podwyższy komfort przyrządzania potrawy.

 

NIE TYLKO DO JEDZENIA: OLEJE DO MASAŻU FIRMY AROMA GROUP

Jako, że jestemOlej z pestek winogron również partnerem Firmy Aroma Group, wspomnę tylko o innych zastosowaniach (niż tylko kulinarnych) oleju z pestek winogron. W moim sklepie Internetowym dostępny jest on jako olej do masażu.

Produkt, który dostępny jest w sklepie, jest tłoczony na zimno. Jest słabo przetworzony dlatego nie za bardzo nadaje się do celów kulinarnych. Ma gorzko-słodki zapach i smak. Przeznaczony jest głównie do skóry tłustej.

Żeby sprawdzić aktualną cenę olej z pestek winogron, kliknij tutaj.

Sztuka bycia zdrowym

 

Michał Wrębiak

Michał Wrębiak

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
michaelloclass
Czas publikacji:
środa, 29 grudnia 2010 19:31